Switch to English

„CENTENARUL Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, 1924-2024”

„CENTENARUL

 Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, 1924-2024”

Autor : Elena RATCU

Editura AGIR, București, 2024, 17×24 cm, broșată, ISBN 978-973-720-918-4, 216 pagini

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la înființarea, în anul 1924, a Consiliului Mondial al Energiei și a Comitetului său Național Român, ca membru fondator al Consiliului. Evenimentul a fost marcat de organizarea de către Comitetul nostru a unui eveniment special dedicat Centenarului CNR-CME, în cadrul FOREN 2024. Cu această ocazie a fost lansată și Monografia „CENTENARUL Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, 1924-2024” în ediție bilingvă (română și engleză), autor Elena Ratcu, apărută la Editura AGIR.

 

Volumul este prefațat de prof. dr. ing. Florin Teodor Tănăsescu, membru de onoare al Academiei Române, care a scris printre altele: „Am parcurs cu mult interes prezenta lucrare, închinată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Mondial al Energiei, o reuşită prin memorarea unor oameni şi fapte care s-au perindat în cei 100 de ani ai CNR-CME, prin semnalarea celor mai semnificative acţiuni derivate din participarea specialiştilor români. Lucrarea impresionează nu numai prin bogăția informațiilor oferite de către autoare,  atenta şi riguroasa prezentare a proiectelor abordate, ci şi prin evidenţierea modului inteligent în care proiecte şi idei promovate de CME au fost însuşite şi dezvoltate de membrii Comitetului CNR-CME, sesizarea provocărilor şi găsirea de răspunsuri tehnice la acestea. O istorie de 100 de ani, scrisă cu competenţă şi pasiune, poate printre puţinele de acest gen, care rămâne ca o mărturie a  eforturilor inginerilor electricieni români la dezvoltarea  acestui Comitet. La 100 de ani de la constituirea CNR-CME, amintindu-ne de istoria faptelor şi oamenilor care au stat în spatele lor, să aducem o pioasă amintire acestora şi multumiri celor care astăzi activează în cadrul ei, dorindu-le lor ani mulţi în continuare şi multe rezultate profesionale de succes, care să îmbogăţească tradiţia lăsată de înaintaşi”

 Monografia evidențiază aspectele mai importante din activitatea Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) din cei  100 de ani de existență, în conjucție cu evenimentele cheie ale Consiliului, subliniază rolul său în dezvoltarea sectoarelor energie-mediu din țara noastră și  comemorează istoria unora dintre cele mai active și mai vechi organisme naționale și internaționale în domeniul energiei. Este și un moment de reflecție asupra rolului celor două organizații la interesecția politicilor interne și internaţionale, precum și la schimbările culturale și sociale în perioada de tranziție energetică. Lucrarea cuprinde o serie de informații cu caracter istoric, într-o retrospectivă care evidențiază rolul Consiliului Mondial al Energiei și al CNR-CME în comunitatea energetică mondială și locală. Totodată, rememorează figuri notabile ale științei și tehnicii mondiale și românești, cu rol covârșitor în dezvoltarea economică a țării și cu largă recunoaștere internațională.

Extrem de puține organizații din lume rezistă timp de un secol și rămân la fel de relevante și fidele viziunii, misiunii și rolului inițial pentru care au fost create precum Consiliul Mondial al Energiei,  energiei, fondat de lordul Daniel N. Dunlop la Londra în anul 1924 și foarte puține organizații la nivel național ating vârsta centenarului, precum Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei,  înființat în același an, 1924, grație profesorului  Constantin D Bușilă, primul președinte al CNR-CME, astfel încât România a devenit una dintre cele 41 de state fondatoare ale  Consiliului.

„CENTENARUL  Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, 1924-2024”
seers cmp badge