Switch to English

CONFERINȚA “IMPACTUL MODIFICĂRILOR LEGISLATIVE NAȚIONALE ASUPRA SECTORULUI ENERGETIC”

În data de 9 mai 2019, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnice București a avut loc conferința „Impactul modificărilor legislative naționale asupra sectorului energetic“, organizată de CNR–CME împreună cu Transelectrica SA și Universitatea Politehnica București.
Lucrările conferinței au fost moderate de Niculae Havrileț, consilier al Ministrului Energiei și Alexandru Pătruți, consilier CNR – CME.

Tematica acestui eveniment a fost determinată de adoptarea în 2018 a două propuneri legislative (Legea nr. 256/2018 şi OUG 114/2018) care au afectat puternic stabilitatea și predictibilitatea fiscală a mediului de afaceri din România. Dacă Legea nr. 256/2018 afectează în mod direct doar titularii de acorduri petroliere în perimetrele offshore din Marea Neagră, OUG nr. 114/2018, prin instituirea taxei pe cifra de afaceri și plafonarea preţului gazelor și energiei electrice în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, afectează toate companiile din sectorul energetic.

În deschiderea lucrărilor conferinței, domnul deputat Iulian Iancu, președintele CNR–CME, a prezentat actualul context energetic internațional și european, particularitățile sistemului energetic național, precum și posibilitățile de adaptare a acestuia la etapa de tranziție către energii “curate”. Domnul Iulian Iancu a menționat, de asemenea, legile speciale care guvernează sectorul energetic, precum și proiectele legislative aflate în diverse etape de legiferare în Parlamentul României.

Domnul Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a prezentat motivele pentru care, pe o perioadă determinată, a fost necesară reglementarea prin OUG 114/2018 a prețului pentru gazele naturale la producători și pentru energia electrică pentru consumatorii casnici, dificultățile majore cu care se confruntă producătorii de energie electrică pe bază de cărbune, precum și dificultățile întâmpinate de Ministerul Energiei în pregătirea noului program de iarnă (2019–2020).
În continuare, domnul Constantin Saragea, membru al Directoratului CNTEE Transelectrica, a subliniat importanța existenței unui cadru legislativ coerent și predictibil și a unei legi strategice care să favorizeze investițiile. Referitor la impactul OUG 114/2018 asupra activității Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., domnia sa a facut mențiunea că acesta nu este semnificativ, iar costurile suplimentare introduse de OUG 114/2018 vor fi transferate către consumatorul final, acestea fiind recunoscute de A.N.R.E.

Pagina dedicata

CONFERINȚA “IMPACTUL MODIFICĂRILOR LEGISLATIVE NAȚIONALE ASUPRA SECTORULUI ENERGETIC”
seers cmp badge